Néhány fontosabb fogalom

Szemüvegkeret alapanyagaink

Anyaguk szerint megkülönböztetünk fém, titán, titanflex, memória (emlékező) fém, allergiamentes fém, műanyag és műanyag-fém kombinációjú kereteket.

 

Titán:

A titán körülbelül 50%-kal könnyebb, mint a hagyományos fém szemüveg alapanyagok. Kiemelkedően rozsdaálló az agresszív környezeti hatásokkal szemben. Rendkívül könnyű és erős anyag. A titán alapanyagú szemüvegkeret minden tekintetben felülmúlja a hagyományos fémötvözetekkel készült versenytársait. Hihetetlenül könnyű, kényelmes, tartós, nem okoz allergiát, ezért különösen ajánlott fémérzékenyeknek.

 

Kiemelkedő előnyei:

Keménység,

Könnyűség,

Allergiamentesség

 

Titanflex:

A TITANflex egy űrkutatásból származó, egyedülállóan intelligens anyag. A TITANflex különlegessége a formaemlékezésében rejlik. Az anyag a deformálása után azonnal visszaáll az eredet alakjára. A Titanflex olyan titánötvözet, ami rendkívül kemény és hihetetlenül flexibilis. A TITANflex anyagot eredetileg orvosi eszközökben sebészeti diagnosztikai és implantációs célokra használták kedvező tulajdonságai miatt. A kiváló felhasználhatóság oka az, hogy a TITANflex anyag mintegy tízszer hajlékonyabb, mint a hagyományos rugóacél. A rugalmasságot a „memory metal-effect” okozza. Mindezen kedvező tulajdonságok mellett a TITANflex anyag nagyon könnyű is, ami sokat tesz hozzá szemüveghordás kényelméhez. További előny, hogy a titán fém nem lép kölcsönhatásba az emberi szövetekkel, így nem okozhat semmilyen allergiát. Ajánljuk mindenkinek akik erős igénybevételre szánják a szemüvegkeretüket vagy esetleg fémérzékenyek.

 

Kiemelkedő előnyei:

Keménység,

Könnyűség,

Hajlékonyság,

Allergiamentesség

 

Memória (emlékező) fém:

Alig néhány éve terjedt el a szemüvegkeret gyártásban. Csavarható, hajlítható, de mindig visszaugrik az eredeti formára. Ajánljuk mindenkinek akik erős igénybevételre szánják a szemüvegkeretüket.

 

Allergiamentes fém:

Az allergiamentes fém alapanyagú szemüvegkeret minden tekintetben felülmúlja a hagyományos fémötvözetekkel készült versenytársait. Kiemelkedően rozsdaálló az agresszív környezeti hatásokkal szemben. Nem okoz allergiát, ezért különösen ajánlott fémérzékenyeknek.

 

Kiemelkedő előnyei:

Keménység,

Allergiamentesség

 

Fém:

Többféle fém ötvözetét használnak a szemüvegiparban, hogy a keretek megfelelően könnyűek, rugalmasak és erősek legyenek ezért így igazán kényelmesek és stabilan viselhetőek lesznek. A nickel az acél és a réz ötvözetekkel a legkülönbözőbb formák alakíthatóak ki és festhetővé színezhetővé válnak.

 

Műanyag:

A műanyag szemüvegkeretek készülhetnek műanyaglemezből formára vágással vagy fröccsöntéses eljárással. Divatos vonalú és feltűnő, széles kereteket valósíthatunk meg a sokszínű és változatos formáikkal. A szárakban fémszál található, amely növeli a keret szilárdságát és tartósságát. Kíméletesebben osztják el a keret súlyát az orron, ezért sokan kényelmesebbnek találják, mint a fém kereteket. Ajánlott viselet fémérzékenyeknek is.

 

 

Napszemüvegek

UV sugárzás:

A természetes napfény három részre osztható: ultraibolya, látható fény, infravörös tartományra. Az ultraviola (UV) sugarak a napfény nagy energiájú, rövid hullámhosszú, nem látható, kifejezetten káros sugarai, melynek 3 típusa különböztethető meg: az UVA, UVB, és UVC. Az ózonréteg az UVC sugarak 100%-át elnyeli, azonban az UVA és UVB káros sugarainak csupán egy részét. Az UVA és UVB fény nemcsak bőrproblémák és bőrrák kialakulásához vezethetnek, de hozzájárulhatnak számos szemészeti kórkép kialakulásához. Az UV sugárzás káros hatásai az élet során folyamatosan összeadódnak, a károsodás lassan és fájdalommentesen jelenik meg. Rövidtávon kötő- és szaruhártya gyulladást, hosszabb távon pedig rosszindulatú elváltozásokat és hályogot okozhat.

A polarizált lencse:

Vízparton, havas tájon, esős aszfalton vezetés közben a fényes felületről visszaverődő sugarak zavarják a szemet. Ilyen esetekre ajánlják a szakemberek a speciális polar szűrővel ellátott napszemüvegeket. Ezeknek a lencséi megszűrik, illetve szétválasztják a visszavert sugarakat. Ennek köszönhetően kivédik a zavaró csillogást, ragyogást, vakító fényt, élesebbé válnak a kontrasztok, a színek telibbek lesznek. Mivel megakadályozzák a szem irritációját, a szemünkkel nem hunyorgunk. A polarizálás és az UV védelem között nincs összefüggés.

Mire figyeljünk a napszemüveg vásárlásakor?

Kizárólag “CE” jelzéssel ellátott napszemüveget vegyünk. Ez azt jelzi, hogy a gyártó állítása szerint az adott termék maradéktalanul megfelel az európai előírásoknak és átesett a megfelelő vizsgálatokon. Az UV 400 felirattal jelzi, hogy a napszemüveg lencséje 100%-os védelmet nyújt az UV sugárzás ellen. 1995-től az NF EN 1836:1997-es európai szabvány a napszemüveg lencséket 5 kategóriába sorolja a színezettség erősségének és a fény elleni védelmének függvényében. Minél magasabb a szám, annál kevesebb fény jut át a lencsén (100%-os UV szűrés mellett):

0-ás kategória:     tiszta vagy enyhén színezett lencse, célja az esztétikum és a kényelem;
1-es kategória:     enyhén színezett lencse, részben felhős időben ajánlott;
2-es kategória:     közepesen színezett lencse, átlagos napsütésben ajánlott;
3-as kategória:     sötét lencse, erős napfényben ajánlott;
4-es kategória:     nagyon sötét lencse, kivételesen erős napfénynél ajánlott

 

Nagyítók

Apró tárgyak részleteit nagyító (lupe) segítségével tudjuk megfigyelni. Az egyszerű nagyító egy gyűjtőlencse. A fókusztávolságon belül elhelyezett tárgyról a tisztán látás távolságában (25 cm) létrejött látszólagos képet szemléljük.

 

Fajtái:

 • olvasó lupe (kb. 2-3x-os nagyítású)
 • órás lupe (kb. 3-5x-os nagyítású)
 • ékszerész lupe (kb. 6-35x-os nagyítású)
 • textil lupe vagy szálolvasó (kb. 2,5x-es nagyítású)
 • sorolvasó (kb 2,5x-es nagyítású)
 • binokuláris fejlupe (kb 2x-es nagyítású)
 • állványos lupe (kb. 2x-es nagyítású)

Kivitele szerint létezik:

 • nyeles
 • összecsukható
 • a nagyítandó felületre helyezendő
 • fejre erősíthető
 • nyakba akasztható
 • asztali
 • elektronikus

 

Olvasó lupe:

2-3x-os nagyítás, 2,5x-es általában műanyag lencse műanyag foglalatban.

Zsebnagyító:

Gyengénlátóknak és precíziós munkát végzők számára egyaránt hasznosak az összecsukható, praktikus nagyítók, amelyek modelltől függően 3x-10x nagyításig adnak korrekt színű és torzításmentes képet.

Kézinagyító:

A sokoldalúan használható kézi nagyítók aszférikus felületkialakítással készülnek, ezáltal maximálisan torzításmentes képet alkotnak. 1,5-től 5-szörös nagyítású változatban kaphatók. A jobb minőségű nagyítókba lévő lencsék felülete antireflex tükröződésmentesítő bevonattal készül, amely megkönnyíti használatukat, a kemény lakk réteg pedig tartósan védi a használat során keletkező apróbb karcolódásoktól.

A nagyítókat a mindennapokban használjuk, különböző szakmák elengedhetetlen tartozéka (pl. órás). Hobbi szinten is sok ember veszi hasznát. Sokfélét úgy fejlesztettek ki, hogy az adott tevékenységhez a legkézenfekvőbb legyen. Varrásnál létezik nyakba akaszthatós, műszaki beállítottságúaknak pedig fejre rögzíthető változat is. 

 

Barométer

A levegő súlyát, ill. nyomását légsúlymérővel, más néven barométerrel mérik.

Aneroid:
Levegős barométer szerkezetének lényege egy vékony falú, rugalmas anyagból készült, légmentes fémszelence, amelynek a fedelét egy rugó nyomja kifelé. A légnyomás változásakor a szelence fedele elhajlik. Ezt a mozgást mechanikus szerkezet továbbítja a mutatóhoz, amely a megfelelően beosztott számlapon jelzi a légnyomást Hgmm-ben és mb-ban. 

Tanács a működéséhez:

A barométeren beljebb látható mutatót a hátoldalon található állító csavar segítségével kell beállítani, a Meteorológiai Intézet által közölt légnyomásértékre. Ezután az un. “emlékeztető”, kívülről mozgatható mutatót a beállított érték fölé állítjuk. Így a későbbiekben történő légnyomásváltozást figyelemmel kísérve, következtetni lehet az időjárás változására. 

 

Higrométer

A levegő nedvességtartalmának mérésére használják. A mindennapi életben is fontos tudni egy helyiség nedvességtartalmát, mert az alacsony vagy magas páratartalom esetén az embernek kellemetlen lesz a közérzete. A higrométer a levegő relatív nedvességtartalmát méri.

Működési elve:

A higrométerben rugóval kifeszítik a higroszkopikus anyagot (pl.: hajszál). Az anyag megnyúlását, illetve összehúzódását áttételezik egy mutatóra és az e mögött elhelyezett skálán leolvasható a levegő relatív nedvessége.

FONTOS!
A műszert használatba vétel előtt be kell szabályozni. Nedves ruhába kell tenni, kb. 15 perc múlva 100%-ra kell állnia a mutatónak. Ha nem, akkor a műszer hátsó részén található állító csavarral kell beállítani.